Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

    

 

Bandrecorders

 

 

 

 

                                         BO 604 > 

Op de Firato 1963 werd door de Fa. R.S. Stokvis en Zonen de eerste bandrecorder gepresenteerd. Oorspronkelijk is dit een apparaat van de Oostenrijkse firma Stuzzi, dat in Nederland in licentie werd geassembleerd door Van der Heem met Stuzzi onderdelen. Uiteraard werd het daarna van een ERRES naamplaatje voorzien.

Onderstaand artikel stond 13 september 1963 in het personeelsblad het VDH-tje;

ERRES  BANDRECORDER

De bandrecorder type BO 604 is een 4-sporen-bandrecorder. Zoals u wellicht bekend zal zijn, worden de te magnetiseren deeltjes van de band door de opnamekop in het ritme van de muziek of spraak gemagnetiseerd. Bij weergave zet de weergavekop het wisselend magnetische "veld" van de band weer om in een elektrische trilling, die versterkt weer als muziek of spraak door de ingebouwde speaker wordt weergegeven.

De bandrecorder is geschikt om op vier sporen, die parallel aan elkaar op de band komen, muziek of spraak te zetten. De lengte van de band kan dus vier keer benut worden. Bij opname wordt tegelijkertijd het reeds eerder opgenomen geluid gewist.

De bandrecorder BO 604 heeft als belangrijkste pluspunt ten opzichte van andere merken in deze prijsklasse de mogelijkheid om op twee snelheden op te nemen. Naast een uitstekende geluidskwaliteit op 9,5 cm/sec. bandsnelheid kan men op 4,75 cm/sec. van de dubbele speelduur profiteren. De geluidskwaliteit is ook dan nog zeer goed te noemen, namelijk 40 tot 8.000 Hz, hetgeen nog altijd veel beter is dan de AM-geluidskwaliteit bij een radio. Bij 4,75 cm/sec. kan men met een 18 cm spoel maar liefst viermaal dus 16 uur afspelen. Op deze wijze heeft de gebruiker dus een dubbel profijt van de band.

Als tweede belangrijke punt vermelden wij, dat de recorder een houten, beklede kast heeft, waardoor niet slechts een afdoende bescherming van het binnenwerk, maar ook een zeer klankrijke weergave verzekerd is. Voorts kan men 18 cm spoelen (het maximale formaat!) toepassen. Het deksel kan daarbij toch gesloten worden, waardoor het transport makkelijk gaat en ook een afdoende stofvrije bescherming van de band bij niet gebruik mogelijk is. Ogenschijnlijk geen opvallend voordeel, maar menige recorder in deze prijsklasse biedt deze eigenschappen niet.

Ook de vormgeving en de praktische wijze waarop bijvoorbeeld de draagbeugel aangebracht is, zijn het vermelden waard. De bediening - alhoewel gecompliceerder dan bij een radio - zal na even wennen geen problemen geven. De elektrische instellingen t.w. start, terug- of  heenspoelen en ook de instelling van de bandsnelheid vindt plaats door middel van draaiknoppen. In verband met de beschikbare ruimte moeten wij voor de verdere interessante gegevens in telegramstijl verder gaan.

  • Meeluistermogelijkheid over de ingebouwde versterker tijdens de opname. De ingebouwde versterker is ook te gebruiken als grammofoon- of microfoonversterker (de motor en versterker zijn afzonderlijk inschakelbaar).

  • Uitstekende geluidskwaliteit 40 tot 15.000 Hz bij 9,5 cm/sec. en 40 tot 8.000 Hz bij 4,75 cm/sec.

  • Dynamische microfoon wordt meegeleverd.

  • Opname-indicator voor controle van het opname-niveau.

  • Blokkering van de opname-toetsen voorkomt foutieve bediening.

  • 3-cijferige programma-indicator (voor het gemakkelijk en snel terugvinden van een éénmaal opgenomen spraak of muziekgedeelte).

  • Ruim opbergvak voor de accessoires , waarin tevens zijn ondergebracht de aansluitbussen voor microfoon, pick-up of radio (opname en weergave) en extra luidspreker, waarbij de ingebouwde luidspreker naar wens in- of uitgeschakeld blijft.

  • Continue toonregeling.

  • Ingebouwde speaker 8 x13 cm.

  • Output 3 Watt.

  • Buizen: ECC83, ECL86, EC92, EM87, germaniumdiode en seleengelijkrichter.

  • Versterker met gedrukte bedrading.

  • Voedingsspanning 220 Volt.

  • Frequentie-variatie (wow en flutter) minder dan 0,3 %.

  • Gewicht circa 9 kg.

  • Afmetingen: 39 x 28,5 x 16 cm.

  • Compleet geleverd met 18 cm spoel en verbindingssnoer.

  • Prijs f 398,--. 

 

Ongeveer 2 jaar later kwam Van der Heem met een getransistoriseerde versie van bovenstaande recorder, dat was de BO 400. De opname/weergave-versterker hiervan was eigen ontwerp van Van der Heem. Ook het uiterlijk was wat aangepast. Zie foto hieronder.

< BO 400

*

Behalve de twee bovenstaande bandrecorders, was er sinds de introductie op de Firato van 1963 ook nog de BO 644T. Deze bandrecorder werd ook door Stokvis in de handel gebracht onder de naam ERRES, het was echter geen Van der Heem product. Hij was afkomstig van de Fa. W. Hagen, begin zestiger jaren ook in Den Haag gevestigd. De Van der Heem Technische Diensten verleenden wel service aan deze apparaten.

  < BO 644T

*

VDH