Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

Radiofabriek

SNEEK

1964 - 1967

Voorgeschiedenis

  • september 1960 : Het tekort aan arbeidskrachten in Den Haag en Utrecht en omgeving doet de directie van Van der Heem N.V. - na een uitgebreid vestigingsplaatsonderzoek - besluiten tot de bouw van een fabriek in Sneek als toeleveringsbedrijf van preparaties en units ten behoeve van de radio- en TV-fabriek in Den Haag.

  • mei 1961 : Tijdelijke, van de gemeente Sneek gehuurde, fabriekshal aan de Vrijbuiterstraat betrokken.

  • september 1961 : Oorspronkelijke besluit, mede op grond van de inmiddels reeds gedane ervaringen, gewijzigd: de fabriek in Sneek zal tot taak krijgen de fabricage van complete ERRES-radiotoestellen en onder andere tevens een afdeling metaalbewerking omvatten.

  • december 1961 : Rijksgoedkeuring ontvangen.

  • mei 1962 : Met het heiwerk begonnen.

  • april 1963 : Start van de bouw van het hoofdcomplex.

  • mei 1964 : Verhuizing van tijdelijke hal naar nieuwe fabriek.

  • 11 juni 1964 : Officiële opening. 

.

  In 'het V.D.H.-tje' Nr. 844 van 19 juni 1964 - een dubbelnummer - stond het volgende verslag:

Feest in Sneek

Den Haag, donderdag 11 juni, half acht. Het vertrouwde geluid van onze fabrieksfluit had iets feestelijks voor mij, toen ik op dat vroege tijdstip met drie mede-Van der Heemers per auto naar Sneek vertrok. Na 3 jaar pionieren was de grote dag aangebroken waarop onze nieuwe vestiging in Sneek zou worden geopend.

Na een vlotte rit door (gelukkig) zonovergoten polders naderde tegen 10 uur met mij, na enkele bezoeken in de afgelopen jaren, al bekend silhouet van Sneek aan de horizon. Zelfs dit silhouet had een feestelijk tintje gekregen. Al van verre vertelde de wapperende driekleur op de toren van het Sneekse stadhuis aan ieder die er oog voor had, dat er feest in Sneek was!

Aangezien de auto voorzien was van een parkeerstrook op de voorruit werden wij door de politie op voorkomende wijze via de kortste weg naar de nieuwe fabriek geloodst. De laatste 500 meter werd onze weg gemarkeerd door enkele tientallen vlaggemasten waaraan afwisselend de Friese vlag, de Haagse, Utrechtse en Sneekse kleuren het groen rond de fabriek extra kleur gaven. 

De kantine op de eerste verdieping vulde zich, naarmate de wijzers van de klok het tijdstip van half elf naderden, geleidelijk met de honderden gasten. Naast de ons vertrouwde gezichten van onze directeuren en enkele onder- directeuren en de heren J. van Randwijk en Prof. Ir. J.J. Broeze, onze commissarissen, maakte men mij attent op de aanwezigheid van onder andere de burgemeester van Sneek, de heer L. Rasterhoff, de heer Ir. A.F. Spruyt, hoofd- ingenieur directeur van Rijkswaterstaat en de heer Mr. L.G. Wansink, plaatsvervangend directeur-generaal van de Industrialisatie en de Energievoorziening. 

Om elf uur hadden alle genodigden hun plaatsen ingenomen en was voor onze directeur Ir. Zaaijer het ongetwijfeld voldoening gevende moment aangebroken dat hij tot de opening van de bijeenkomst kon overgaan. Prof. Dr. Sj. Groenman, hoogleraar in de Sociologie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht hield hierna een voordracht over de achtergronden en betekenis van de Industrievestiging in Friesland.

Ir. P.G. Zaaijer

Prof. Dr. S.J. Groenman

Mr. H.P. Linthorst-Homan

Mr. H.P. Linthorst Homan, Commissaris der Koningin in de Provincie Friesland kreeg daarna het woord en verrichtte door een druk op de knop de officiële opening. Die druk op de traditionele knop was voor twee in originele Friese klederdracht geklede meisjes het sein om de afsluiting tot het toneel te openen, waardoor een show van onze produkten zichtbaar werd.

De opening was een feit en onder het genot van een glas champagne werden gelukwensen uitgewisseld en een succesvolle verdere uitbouw besproken.

Hierna kregen alle gasten de gelegenheid om het bedrijf te bezichtigen, waardoor onze Sneekse collega's normaal werd gewerkt. Allen die het voorrecht hebben gehad onze nieuwe vestiging te zien zal het niet verwonderen wanneer ik zeg, dat de bewonderende en enthousiaste opmerkingen van onze gasten niet van de lucht waren.

Na afloop van de excursie onder leiding van enkele medewerkers van het Sneekse bedrijf was er in de kantine nog gelegenheid om een broodjeslunch met koffie te gebruiken.

Toen de ergste drukte wat was geluwd heb ik, gezeten in een comfortabele clubfauteuil in de hal, nog wat na zitten mijmeren en alle gebeurtenissen van die dag de revue laten passeren. Ik kon maar tot één gedachte komen. En dat was er een van bewondering voor alle mensen wie of wat zij in ons bedrijf ook zijn en die op welke plaats dan ook deel hebben gehad aan de organisatie van deze feestelijke gebeurtenis. Dat het feest in Sneek was, is zeker niet in de laatste plaats aan hùn voorbereidend werk te danken. 

Sneek, donderdag 11 juni, kwart over drie. De nieuwe vestiging van Van der Heem in Sneek is een feit.

Allemaal en iedereen: Proficiat!                                                                 C. Schrevel. 

 

De  toespraak van Ir. P.G. Zaaijer is hier te downloaden als PDF-file.

Helaas zal door de overname van de RTG-groep door Philips, in april 1966, de fabriek in Sneek in februari 1967 worden gesloten.

Meer informatie over deze sluiting kunt u onder andere vinden op de website van de heer J. (Jan) Haagsma: www.haagsma.org

VDH