Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

Radiomontage

in nieuw kleed

Onderstaand artikel verscheen in het personeelsblad 'het V.D.H.-tje' Nr. 631, van 30 januari 1960.

Al een paar weken was het anders dan anders op de Radiomontage. Er hingen zeilen, er werd geverfd, getimmerd, elektriciens liepen heen en weer en het gewone werk kon ook nog doorgang vinden. Waarom dit alles? Niemand beter dan de heer Hey, chef van deze afdeling, kon antwoord op deze vraag geven.

Sinds de bouw van onze fabriek in 1939 was de Radiomontage bijna de enige afdeling die nooit was verhuisd, nooit anders was opgesteld en die nu nodig aan een opknapbeurt toe was. De gelegenheid om de zaal een wat moderner aanzien te geven werd meteen aangegrepen om een andere indeling te maken, die het produktieproces ten goede komt.

Dat modernere aanzien werd allereerst verkregen door in frisse kleuren wanden, plafonds en werktafels te schilderen. Nog een belangrijke stap was de verandering van de verlichting. Was men eerst van mening dat het licht zo dicht mogelijk op het werk moest schijnen, nu heeft men de verlichting hoger aangebracht, wat een veel ruimere indruk geeft. Een derde verbetering is de verwarming. Allereerst is er een tochtsluis aangebracht, zoals dat ook bij de TV-Montage het geval is. Dan werd er nogal een geklaagd dat het net was alsof de koude lucht van het dak naar beneden sloeg. Hierin heeft men verbetering gebracht door aan de plafonds verwarmingsspiralen aan te brengen. De wijziging in de opstelling van de zaal is eerst grondig doordacht. Toen heeft men een maquette gemaakt. Die door de directie werd goedgekeurd. Nu is een helft van de zaal klaar en werkt men hard om helemaal klaar te komen.

Door de grotere toepassing van gedrukte bedradingen was het noodzakelijk dat voor het vervaardigen hiervan een aparte ruimte werd gecreŽerd op de montagezaal.

Deze afdeling is nu zo groots opgezet dat het in de toekomst ook mogelijk is daar de gedrukte bedradingen voor de TV te maken. Na deze printafdeling volgen de preparatie-afdeling van de radiobanden en de inleerband. Er is nu een scheiding gemaakt tussen hen die halffabrikaten vervaardigen en hen die volledige chassis monteren.

In het midden van de zaal zullen deelschotten worden aangebracht, die de afdeling scheiden in montage en elektrische afdeling, inkuiperij en inpakkerij. Dit is gedaan omdat de elektrische groep soms noodzakelijk lawaai veroorzaakt, waarvan de monteurs hinder hebben bij hun werk, waarvoor de nodige concentratie vereist is.

Net als op de TV-Montage zal ook hier een balkon worden gebouwd, waar de chef, de tijdschrijver en de technische groep hun kamers krijgen. 

Dat deze verbouwing tijdens het werk tot stand is gebracht, is in grote mate te danken aan de medewerking van het personeel van de Radiomontage. Een paar weken hebben zij zowat op elkaars schoot gezeten, wat minder verwarming gehad en de niet aangename geuren van een teermachine moeten opsnuiven, die gebruikt werd bij het leggen van een tegelvloer in de printafdeling.

Begin maart hoopt men met de hele afdeling klaar te zijn en dan zitten ze er weer netjes bij. Als men in zijn woning iets veranderd, de meubels een andere plaats geeft, dan kan men er weer met zoveel plezier verblijven. Het is zeker dat ook de mensen van de Radiomontage dit zo zullen ervaren en dat er nog efficiŽnter gewerkt zal worden. 

.

Enkele jaren later zal de radioproductie naar de nieuwe fabriek in Sneek verhuizen.

VDH