Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

ERRES  RP 465

Portable radio

1964

Onderstaand artikel verscheen in het personeelsblad 'het VDH-tje' Nr. 855 van 25 september 1964

Er is nieuws voor u ...

en niet alleen voor u, maar ook voor de radiohandel en het Nederlandse koperspubliek. In het VDH-tje van 23 april 1960 werd de eerste ERRES all-transistor portable radio geïntroduceerd. Hierbij werd de verwachting uitgesproken dat vele Van der Heemers enthousiaste gebruikers én propagandisten van dit toestel zouden worden, want, zo werd er geschreven, de ERRES portable heeft zo vele voortreffelijke kwaliteiten, dat zijn eigenaar beslist niet anders dan geestdriftig over zijn toestel zal kunnen praten.

Sinds de RA 601 P het levenslicht aanschouwde, is er heel wat water door de Rijn gestroomd en zijn er heel wat nieuwe typen portables in ons produktieprogramma opgenomen en er weer uit verdwenen.

De techniek staat niet stil en onze ontwerpafdeling (gelukkig) evenmin. Modellen kwamen en gingen met, naar gelang de prijsklasse, meer of minder mogelijkheden. Maar wat er in die ruim 4 jaren portablegeschiedenis ook veranderd mag zijn aan het uiterlijk of het innerlijk van onze ERRES portables, één ding bleef. En dat is onze overtuiging, dat vele Van der Heemers en nog meer niet-Van der Heemers enthousiaste gebruikers én propagandisten van onze nieuwe RP 465 zullen worden.

Zo, dat weet u dan ook weer. Onze jongste telg zal met de aanduiding RP 465 de geschiedenis ingaan. "What's in a name?" zult u misschien zeggen. Of als u niet de audivisiecursus Engels in ons bedrijf heeft gevolgd: Als het beestje maar een naam heeft. Akkoord, met het vermelden van die naam zijn we er dan ook nog niet. Om wat verder aan uw nieuwsgierigheid tegemoet te komen hebben wij ter illustratie voor een goede afbeelding gezorgd die u een indruk geeft van de uiterlijke vormgeving. Laten wij niet gaan twisten over de vraag of het op de vader of de moeder lijkt, maar ons slechts verheugen over de moderne, handige vorm, het prettige handzame model en de mooie strakke lijn. U zult het met ons eens zijn: dit is meer dan men in het algemeen van een jongste telg kan zeggen.

Ook het gewicht willen wij u beslist niet onthouden. Schoon aan de haak komt onze RP 465 nog niet aan de 9½ ons, om precies te zijn: 940 gram. Aangekleed met batterijen komen we aan 1095 gram. Een mooi laag gewicht, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat het zo laag zal blijven.

De formidabele geluidskwaliteiten mogen bij een pasgeborene tot de minder aantrekkelijke kanten horen, bij onze nieuwe portable betekent het een extra verkooppunt. Een speciaal geconstrueerde luidspreker zorgt voor een warme, volle klankkleur. Zelfs bij groot volume kunnen we genieten van een onvervormde weergave. Het batterijverbruik is tot de helft gereduceerd omdat door een ingenieuze stabilisatieschakeling het toestel ook bij halflege batterijen feilloos werkt. Er zijn in Nederland mensen die zich het prettigst voelen als zij in staat zijn, waar zij ook gaan of staan, een radio aan hun zijde te weten. Hoe men daar ook tegenover mag staan: als fabrikant van portables moeten wij met deze behoefte rekening houden. Getuige de aanwezige polsriem, hebben de ontwerpers ook aan deze mogelijkheid gedacht.

De inschuif- en knikbare telescoopantenne maakt FM-ontvangst mogelijk, terwijl de ingebouwde ferrietantenne een feilloze ontvangst van talrijke stations op de midden- en lange golf mogelijk maakt. Indien u reeds in het bezit bent van een portable radio zal het u ongetwijfeld wel eens overkomen zijn, dat u tot de ontdekking kwam dat hij een hele tijd aanstond zonder hoorbaar geluid te produceren. "Iemand had hem even op een laag pitje gezet". Bij onze RP 465 kan dit batterijen-verslindend euvel u niet overkomen. Een verklikker laat u in een oogopslag zien waar u aan toe bent.

Een aansluiting voor een oortelefoon, een extra luidsprekeraansluiting, een aansluitmogelijkheid voor een buitenantenne, een schuifschakelaar waarmee het geluid naar eigen smaak is in te stellen, een chassis uit één stuk dat tegen een flinke stoot kan en een overzichtelijke schaalindeling: mensen, het schijnt niet op te kunnen. En als we u dan vertellen dat de winkelprijs van dit wonderlijke stukje techniek f 169,- is, dan zult u het met ons eens zijn dat hier uit de eendrachtige samenwerking van hoofd en hand een produkt is geboren dat binnen het bereik ligt van vele toekomstige portable-bezitters.

Voor de technisch geïnteresseerde:

Drie golfbereiken:

  • FM     87 - 104 Mhz
  • MG   180 - 577 m
  • LG  1130 - 2000 m

Maximale output: 400 milliwatt

Bedieningsknoppen:

  • Volume (met "aan"-indicatie)
  • Afstemming
  • Toon

9 Transistoren; 4 dioden; 2 stabilisatie cellen

Aansluitingen:

  • Extra luidspreker
  • Oortelefoon
  • Buitenantenne

Voeding:

  • 4 batterijen 1,5 Volt in een ommezien te verwisselen (ronde staafbatterij 25 mm diam., 50 mm lengte)

Luidspreker: 10 x 10 cm

Afmetingen: 24 x 11 x 4,6 cm.

 

 

Prijs:  f 169,-

Een product van de Van der Heem radiofabriek in Sneek.

Met dank aan Jan Haagsma www.haagsma.org voor het gebruik van bovenstaande afbeelding.

Service-doc. incl. schema is hier te downloaden als PDF-file.

VDH