Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

Uit de VDH-keuken:

Kastenfabriek

door G. van Haastert

Onderstaand artikel is gepubliceerd in het VDH-tje Nr. 563 van 30 augustus 1958. Het is een van de artikelen in de serie "Uit de VDH-keuken", deze artikelen verschenen met enige regelmaat in het personeelsblaadje. Zij werden geschreven door de desbetreffende afdelings-chefs, in dit geval de heer G. van Haastert.

Wanneer een vrouw een nieuw radio- of televisietoestel gaat kopen zal zij er in de eerste plaats op letten of het toestel wel een smetteloze, hoogglans gepolitoerde, notenhouten kast heeft. Voor het fabriceren van zo'n kast komt heel wat kijken, meer dan de meesten van u er zo op het eerste gezicht van zien. Nu de televisie een veel gevraagd artikel is geworden, is het noodzakelijk gebleken de volumineuze kasten in een nieuwe fabriek te gaan fabriceren.

Na de krachttoer van de verhuizing nu een jaar geleden mag ik gerust zeggen, dat daar het een en ander is verzet. De hoeveelheid radio- en televisie-toestellen zouden een groot pakhuis kunnen vullen, een bewijs dat er in de "droomfabriek" allesbehalve gedroomd wordt.

Om te kunnen concurreren dient gezorgd te worden, dat geregeld nieuwe modellen uitkomen, wat de taak is van de Ontwerpgroep. Die komt dan ook steevast met snoepjes van kasten op tafel, die iedere handelaar weer hoop geven op een goede verdienste en de bewoners van de Kastenfabriek enkele grijze haren erbij bezorgen.
Hoe wordt nu een radio of televisiekast gefabriceerd? Nadat een model is getekend en er een prototype van is gemaakt volgen de nodige voorbereidingen. Dan vliegen de orders de fineerderij binnen, waar men begint met het uitlijnen, knippen, zagen, voegen, lijmen en persen van de dekken en zijwanden of de complete omgangen.

Dit samen met het massieve hout, stroomt de machinale houtbewerking binnen. Hier wordt dan met man en macht gewerkt om zich te houden aan de vastgestelde tijd, maten en aantallen. Ieder, die hier komt als de machines op volle toeren draaien, constateert dit niet alleen aan de hoeveelheid bewerkt materiaal, maar ook aan de geproduceerde hoeveelheid geluiden. Zijn de produkten gereed, dan worden deze na controle in het buffermagazijn opgeslagen.

De produktie in de Meubelmakerij kan beginnen. Drie banden met samenstel-units staan in de afdeling samenstellerij/schuurderij klaar om de andere mannen van de banden de handen vol werk te geven met kleine, middelmatige of grote kasten. Na de samenstellers van de kasten komen de handfineerders in actie, die tot taak hebben de diverse voorfronten feilloos en zonder de zo beruchte "hazen"af te leveren aan de machinale schuurders. Die moeten op hun beurt zorg dragen voor een goed aangeschuurde kast. De groep, die hierop volgt, schuurt met de hand na en werkt de blanke kast geheel af om deze verder door te sturen naar de poriŽnvullers. De kast is nu gereed om via de controleurs op de conveyors te worden geplaatst om op deze manier de spuiterij binnen te komen en te worden voorzien van de kleur- en de blanke laklagen in de diverse spuitkasten annex droogovens.

Er zijn drie dagen nodig om een kast hard genoeg te doen zijn voor het slijp- en polijstwerk. Het met de slijpmachine voor- en met de hand naslijpen hebben de kast een blauw matte glans gegeven. De polijsters/handpoetsers staan al gereed om deze matte glans om te toveren in een als een spiegel glimmende kast. De hoogglans is nu bereikt en het produkt gereed om door te worden gegeven aan de montagegroep. Deze legt de laatste hand aan de kasten, door al het siermateriaal en eventuele klankborden te monteren en de nodige gaten te boren om het chassis te kunnen inkuipen.

Na een laatste controle worden de kasten opgeslagen in het kastenveem. Sinds kort worden in de Kastenfabriek ook de kasten voor de Juke boxes vervaardigd. Werden eerst Amerikaanse produkten door ons gemonteerd, afgewerkt, gespoten en gescreend, nu zijn we gestart met de eerste serie van onze eigen produkten naar dit voorbeeld. Vooral voor de Spuiterij betekend dit iets nieuws. De jongens zijn deze enorme kasten dan ook met enthousiasme, ik kan gerust zeggen, letterlijk te lijf gegaan. Mede door de prettige en goede manier van afname door de heren van de Telco, die het elektrische gedeelte monteren, verliep deze eerste fase vlot. Velen hebben de nieuwe kasten van binnen al kunnen bewonderen en tegen de anderen, die hiertoe nog niet in de gelegenheid waren zou ik willen zeggen: kom, zie en overtuig u; u bent welkom tijdens de familie-excurcies.

Naar ik hoop heeft u hiermede een summier beeld gekregen hoe de bewerkingsvolgorde van de kasten is en hoe het produktieproces in de Kastenfabriek verloopt.

In tijd uitgedrukt duurt het enkele weken voordat de kasten in het kastenveem ter beschikking staan voor de montageafdelingen, nadat in het houtmagazijn de order voor een serie van een zeker type werd uitgegeven. Daarbij draaien er vaak 4 tot 6 typen tegelijkertijd. De grondstof "hout" is levend materiaal en brengt niet alleen zijn aparte moeilijkheden, maar ook zijn bekoorlijkheden en sfeer mee. Dat een kwalitatief hoogwaardig eindprodukt afgeleverd wordt, is te danken aan de volledige toewijding en zorg van alle bewoners van de Kastenfabriek.

 

Klik hier voor een grotere weergave van bovenstaande situatieschets.

VDH