Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

AMi   Juke-box

Zoals uit onderstaand artikel in het VDH-tje nr. 551 van 17 mei 1958 blijkt, zijn er op de TELCO-afdeling in 1958 ook Juke-boxen geassembleerd. Later (1959 ?), ging de productie naar het hoofdgebouw aan de Maanweg.

JUKE-BOX

U kent de juke-box vast wel, want ook in ons land komt u deze apparaten in café’s en restaurants tegen. Een geldstuk in de gleuf stoppen, op een knop drukken voor de plaat van je keuze en even later hoor je de muziek.

In ons land een (nog) niet zo’n veel verkocht artikel, maar in Zuid-Europa worden er des te meer verkocht.

Wat hebben wij met deze "muziek-automaat" te maken? Gaan wij een VDH-juke-box in de handel brengen? Ja en nee. Wij gaan ze wel maken, maar niet onder onze eigen naam. 
Met de firma Automatic Musical instruments Incorporated uit Grand Rapids in de Amerikaanse staat Michigan is een overeenkomst getroffen voor het fabriceren van juke-boxes naar haar ontwerp en bestemd voor haar in Zwitserland gevestigde export-organisatie.

Voor ons bedrijf betekent dit een welkome verruiming van de werkgelegenheid en voor ons land een nieuwe deviezenbron. 
De Amerikaanse firma heeft gedurende enige tijd enkele deskundigen bij ons bedrijf geplaatst om, zo nodig, behulpzaam te zijn bij het oplossen van bepaalde problemen die zich bij het maken van een nieuw produkt altijd kunnen voordoen.

Ten slotte nog enkele technische bijzonderheden van dit apparaat. Er zijn apparaten voor handbediening, waarbij u het muntstuk in het apparaat stopt en door middel van een schijf de plaat kiest, maar ook zijn er apparaten met afstandbediening, waarbij het apparaat uw opdracht krijgt zonder dat u de juke-box ziet. 
Een 30 Watt Hi-Fi installatie met twee luidsprekers zorgt voor een prima weergave. Er kunnen alleen 45-toeren platen worden gedraaid, waarvan het magazijn er 100 bevat; bij tweezijdig bespeelbare platen betekent dit een keuze uit 200 verschillende nummers.

Het apparaat is geschikt te maken voor 4 verschillende muntsoorten en u kunt zelfs bij het direct kiezen van meer nummers korting krijgen. 
De Italiaanse uitvoering geeft namelijk voor een muntstuk van 50 Lire (ongeveer f 0,30) één kant van een plaat, maar stopt u er 100 Lire in, dan kunt u drie nummers kiezen. Mocht het eens erg druk zijn, dan behoeft u niet te wachten met het "aanvragen" van uw nummer, want het apparaat beschikt over een "geheugen", waardoor de platen in volgorde van aanvragen worden afgedraaid.

Voor de eigenaar heeft het apparaat het voordeel dat hij, ook weer door een speciaal "geheugen" in het apparaat, er achter kan komen, welke platen het minst worden gekozen, zodat hij die kan vervangen door meer populaire nummers.

Wij hopen u een indruk te hebben gegeven van dit voor ons nieuwe produkt. Mocht u deze zomer, bij voorbeeld in Italië, ergens een prachtig glimmende kast tegenkomen, zoals u op de foto ziet, dan is de kans groot dat het apparaat is gemaakt door uw collega’s.

 

Dit is de 'Pink' (roze) versie, hij was er ook in 'Mint-green'.

Bovenstaande foto van de AMi-I-200 is beschikbaar gesteld door een oud-VDH-medewerker, dhr. T. van Rijsbergen.

*

VDH