Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

  ERRES  KY 188

      Radio ontvangtoestel       

1939

Radio ontvangtoestel voor wisselstroom. Werkt volgens het superheterodyne principe. 

Bij dit toestel is royaal gebruik gemaakt van druktoetsen, iets wat in 1939 tamelijk zeldzaam was. Bovendien worden de drie linkse en de meest rechtse toets gebruikt als voorkeuze toetsen. (MG en LG)

Algemene Gegevens
Golfbereiken: Korte golf: 16 - 52 m
Middengolf: 190 - 580 m
Lange golf: 750 - 2000 m
Buizen: EK2 mengbuis-oscillator
EBF2 detector-m.f. versterker
EL6 eindbuis
CM/EM2 afstemindicator
AZ1 gelijkrichtbuis
Kringen: Afgestemde h.f.:
Afgestemde m.f.:
Middenfrequentie: 110 kHz
Gevoeligheid:
Uitgangsvermogen:
Netspanningen: omschakelbaar: 110, 125, 145, 200, 220 en 245 Volt
Afmetingen: Breedte:
Hoogte:
Diepte:
Gewicht:
Prijs: f 195,-

.

Bovenstaande foto komt uit de ERRES folder 1938-1939, evenals onderstaande tekst:

Een wonder van natuurgetrouwe weergave.

K.Y. 188. In dit toestel zijn de laatste gezichtspunten op het gebied der natuurlijke weergavekwaliteit verwerkt. Het onvermijdelijke verlies aan lage tonen door de beperkte afmeting der kast en het verlies aan hoge tonen door de noodzakelijke minimum selectiviteit zijn hier beide door een ingenieuze schakeling grotendeel gecompenseerd. Bovendien is dit alles naar eigen smaak regelbaar: met de basschakelaar kunnen de lage tonen verzwakt worden en met behulp van de octaafschakelaar de hoge tonen. Een ideaal toestel door zijn fraaie weergave, drukknopbediening en mooie kast uit kostbaar coromandelhout. Dit toestel heeft de volgende eigenschappen:

1. Superheterodyne ontvangschakeling - 2. Drie golfbereiken: 16-52 m; 190-580 m; 750-2000 m - 3. Lampen: EK2; EBF2; C/EM2; EL6; AZ1 - 4. Octaafschakelaar - 5. Matig stroomverbruik - 6. Physiologische volumeregeling - 7. Tegenkoppeling met correctie van hoge en lage tonen - 8. Zichtbare afstemming door kathodestraalindicator - 9. Zes door drukknoppen afstembare stations - 10. Automatische golfbereikomschakeling - 11. Eenvoudige instelbaarheid van de stations - 12. Geruisonderdrukking bij automatisch afstemmen - 13. Drie drukknoppen voor keuze der golfbereiken - 14. Groot eindvermogen door 18 Watt eindlamp - 15. Permanent-dynamische luidspreker met klankverstrooier - 16. Basschakelaar - 17. Aansluitingen voor gramofoon en extra luidspreker - 18. Luidspreker-schakelaar - 19. Overzichtelijke gouden stationsschaal - 20. Attractieve indicatie voor de selectiviteit - 21. Zes verschillende netspanningen - 22. Gepolitoerde coromandelhouten kast met gouden versieringen.     Prijs f 195,-.

.

Het mechanisme van de druktoetsen is besproken in het boek 'Radiotechniek' van P.J.J. Diks, uitgegeven door de Technische boekhandel H. Stam in november 1941. Zie hier onder:
Het mechanisme, zoals hier onder afgebeeld, bestaat uit negen z.g. stoters, welke bij het indrukken het hand-afstem- mechanisme buiten werking stellen. Op de stoters bevinden zich verstelbare segmenten, waardoor een liniaal wordt gedraaid, die de regelcondensator in de juiste stand brengt. Om de segmenten op de gewenste zender in te stellen, stemt men eerst af, verwijdert men de drukknoppen van de stoters, draait de schroeven los, drukt de stoter in en zet de schroeven weer vast. Op de stoters bevinden zich nokken. De stoters met een nok aan de bovenzijde draaien bij het indrukken de voorste liniaal achterover, een stoter met een nok aan de onderzijde wentelt de liniaal voorover en een met nokken aan boven- en onderzijde brengt de liniaal in een verticale stand; de golflengteschakelaar wordt op deze wijze in een der standen: korte-, midden- of lange golf gebracht. De drie linkse stoters dienen voor de middengolf, de rechter voor de lange golf, de middelste stoters hebben geen segmenten en dienen voor golflengte-omchakeling bij handbediening. Kortegolfontvangst kan alleen door handbediening geschieden.

Voor een grotere afbeelding klik hier.

*

*

Met dank aan Thijs Bouma voor bovenstaande 2 foto's

http://home.kpn.nl/thijs.b/

*

*

Zo kan een toestel er uit zien na 75 jaar...., voordat het wordt schoongemaakt.

Met dank aan Ite Seubring voor bovenstaande 3 foto's.

*

Service doc. is hier te downloaden, als PDF-file.

VDH