Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

  ERRES  RA 647

1963

Onderstaand artikel verscheen in het personeelsblad het VDH-tje, Nr. 811 van 18 oktober 1963;

NIEUW RADIOTOESTEL MET BIJZONDERE MOGELIJKHEDEN

Nu de Firato enkele weken achter de rug is, is het goed om in het VDH-tje aandacht te schenken aan de belangrijkste toestellen die tot het nieuwe ERRES assortiment behoren. Graag beginnen we dit keer met het nieuwe "vlaggenschip" onder de ERRES radiotoestellen, namelijk de RA 647. Dit type is leverbaar in 2 uitvoeringen, namelijk de RA 647 waarbij inbouw van een stereo-FM-decoder mogelijk is en daarnaast de RA 647 FMS welk type reeds geschikt is voor stereo-FM-uitzendingen.

Foto al in vele dagbladen.

De kans is groot dat u de vorige maand de hierbij afgebeelde foto reeds in uw eigen courant heeft gezien, want bijna elk dagblad in Nederland heeft deze foto in de Firato-tijd gepubliceerd. Wel een bewijs dat dit toestel indruk heeft gemaakt. Het zal u interesseren wat de gebruiksmogelijkheden van deze radio zijn.

Afb. 1. In de situatie van de eerste afbeelding bevinden de 2 speakers zich in de zijwanden van het toestel. De radio speelt dan normaal, zij het dat de geluidsweergave in deze stand bijzonder fraai is en zelfs ideaal voor achtergrondmuziek genoemd mag worden.

foto volgt nog.

Afb. 2. De situatie van afbeelding twee ontstaat door met een simpele druk op een ontspanveer de linker luidspreker naar voren te draaien in de gewenste straalrichting. Hierdoor wordt een gericht geluid verkregen met een ideale weergave van de hoge tonen.

Afb. 3. De situatie van afbeelding drie is het meest spectaculair. De linker luidspreker kan namelijk bovendien uit zijn scharnieren worden gelicht en is dan zelfstandig op de gewenste afstand van het hoofdtoestel op te stellen. Hiermede wordt een ideale stereoweergave bereikt door een optimale spreiding van het geluid.

foto volgt nog.

 

Als een dirigent kan men de geluidsverhoudingen regelen.

Het zal u niet verbazen dat door deze laatste mogelijkheid de uitneembare luidspreker in de verkoop de naam heeft gekregen van "stereo-satelietspeaker". U zult tevens begrijpen dat de RA 647 aan de verlangens van de veeleisende radioluisteraars tegemoet komt, die van de laatste technische vindingen willen genieten. Dit blijkt bovendien uit de mogelijkheid de geluidsverhoudingen tussen het moedertoestel en de sateliet-luidspreker geheel naar eigen smaak in te stellen. Men kan als het ware als een dirigent het geluid van verschillende geluidspartijen in sterkte doen variëren, hetgeen bovendien visueel wordt weergegeven. Van het verrassende effect beleeft de luisteraar overigens niet slechts genoegen bij stereo, maar hij kan zelfs bij gewone mono-weergave een stereo-effect opwekken.

Modern uiterlijk.

Ook aan het uiterlijk van de RA 647 is - zoals bij een vlaggenschip past - ruime aandacht geschonken. het is een royaal toestel, uitgevoerd in de flatstijl die tegenwoordig modern is en afgewerkt in een contrastrijke houtsoort. De sateliet-speaker is in dezelfde stijl als het moedertoestel uitgevoerd en vormt daarmede een harmonisch geheel.

Gemakkelijke bediening.

De RA 647 kenmerkt zich ook door een grote mate aan bedieningscomfort, hetgeen onder andere blijkt uit een bijzonder grote bedieningsknop voor AM en FM, een extra vliegwiel waardoor met één beweging aan de centrale knop de wijzer langs de gehele stationsschaal loopt en de zogenaamde beeldvensterindicatie. Elk der 8 druktoetsen wordt met een bewegende tekstaanduiding afzonderlijk in een beeldvenster geïndiceerd.

In het bovenstaande zijn alleen de belangrijkste eigenschappen van de RA 647 besproken. Voor de technisch geïnteresseerde volgen hieronder nog vele punten die u aantonen dat dit toestel zijn prijs meer dan waard is.

Technische gegevens;

 • Stereo-mogelijkheden: Stereo grammofoon, stereo bandrecorder, stereo-FM-uitzendingen, stereo-effecten bij monogeluid.
 • Visuele vensterindicaties voor volume- en toonregelingen.
 • Grote, onbreekbare overzichtelijke stationsschaal.
 • Floodlight schaalverlichting.
 • Twee afzonderlijke, continu instelbare regelaars voor de hoge en lage tonen.
 • Het snoer van de satelietspeaker kan achterin de de satelietspeaker opgeborgen worden.
 • Duplex-afstemming.
 • 8 buizen met 13 functies.
 • 3 germaniumdioden.
 • Golflengten: LG: 857 - 2000 m, MG: 187 - 577 m, KG: 16 - 52 m, FM 87 - 104 MHz.
 • Selectiviteitsregelaar: Bandbreedte stand I: 14 KHz., stand II: 9 KHz.
 • Frequentiecurve: 20 tot 12.000 Hz met tonenregelaar 8 à 10 dB te versterken of verzwakken.
 • 2 concertluidsprekers met binnenmagneet.
 • Aansluitingen voor: Antenne; AM en FM, aarde, grammofoon (al of niet stereo), bandrecorder (al of niet stereo), DIN-aansluiting.
 • 2 extra luidsprekers, één voor linker kanaal en één voor rechter kanaal.
 • Afmetingen kast: breedte - 62 cm, hoogte - 23 cm + 3 cm pootjes, diepte 25 cm.

Prijs: RA 647  f 398,--        RA 647 FMS  f 478,--

 

 De RA 647 FMS is niet alleen onder het merk ERRES, maar in het buitenland ook onder het merk HERALD verkocht, zoals hieronder is te zien.

met dank aan O. Zijlstra voor bovenstaande 3 foto's.

*

Service doc. is hier te downloaden, als PDF.

VDH