Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

Restauratieverslag

ERRES  KY 146

Kast

Hieronder treft u het derde restauratieverslag aan van een ERRES Radio op deze site. Hopelijk zullen er nog vele volgen. Voor meer info, zie onderaan deze pagina. 

 ERRES  KY 146  in een nieuwe kast

door  Ben van der Klugt

*

Begin juli 2010 ben ik begonnen met een nieuwe kast, voor het chassis dat ik in de begin jaren 60 met mijn broer Rob heb opgehaald bij een drogist aan de Vailliantlaan, op de hoek van de Hoefkade in DenHaag. De radio zat in een grote kast met een platenspeler en was voor ons te groot om mee te nemen, wel mocht ik de radio en luidspreker er uit halen, de luidspreker is verloren gegaan (wilde toen weten hoe het in elkaar zat) maar de radio heb ik altijd bewaard.

Via het gloeidraad forum heb ik een originele verweerde kast gekocht met chassis en houtworm die kon dienen als maten voorbeeld. De figuurzaagclub van vroeger kwam nu goed van pas (foto 1).

 

 

Het onderste venster bestaat uit 2 delen triplex op elkaar gelijmd waarin dan het raam zal worden geschroefd. Daarna de ‘rijzende zon’ gemaakt en die twee samengesteld (foto 2).

   

 

Dan de onder en bovenplaat uitgezaagd en de zijkanten op maat laten maken om het geheel recht te houden. De voet is van profiel hardhout waarvan 1 kant is afgezaagd en de bevestiging voor de achterwand zijn ingeperste Pioneer draadsteuntjes (foto 3).

 

 

Een groot probleem waren de afgeronde hoeken waarop het fineer rond moest worden gelijmd en zocht naar een steun profiel die hiervoor geschikt zou zijn maar dit was niet te vinden, uiteindelijk is dit opgelost door ronde houtjes naast elkaar te lijmen (foto 4).

Het fineren en uitsnijden was een klus apart (foto 5).

 
De oude originele kast bestaat uit stukjes fineer die heel kunstig tegen elkaar gelijmd waren om de patronen gespiegeld te krijgen en probeerde dat na te maken. Nu is het augustus 2011 en de kast is klaar (foto 6) op het lakken na, het fineren viel erg tegen en dat doe ik dus nooit meer, mijn petje af voor die Van de Heem vakmensen van destijds.

 

 Oktober 2011, de kast is terug van het lakken (foto 7) en nu kunnen we weer samen gaan stellen.

 
Het ruitje in het raam was dof en bekrast maar met wat koperpoets is er weer doorheen te kijken. De zenderschaal was ook erg beschadigd (foto 8) en is nagemaakt met een grafisch programma, de afdruk is als een soort ‘muismat’ samengesteld (foto 9).

 

 

Het chassis was al eerder gereviseerd (foto 10) en ontdekte daarbij nog een constructie foutje, als één van de bevestigingsschroeven te ver wordt aangedraaid zonder het afstandsbusje dan wordt antennespoel S15 beschadigd (foto 11). Door binnenin deze spoel een ander spoeltje te plaatsen werkte het weer.
 
Ook vond ik nog de naam en paraaf van de controleur PvV boven het schaalverlichtinglampje (foto 12).

 

Tot slot nog de laatste foto’s van het uiteindelijk resultaat:

 

***

 En..., dat resultaat mag er wezen!

Als uw vingers beginnen te jeuken om ook een verslag te schrijven van een ERRES of Aetherkruiser radio die u zelf hebt gerestaureerd, en u beschikt niet over een eigen website om dit op te plaatsen, dan wordt u bij deze vriendelijk uitgenodigd door de webmaster van deze site om contact met hem op te nemen; webmaster@vanderheem.info

 Wel is het noodzakelijk dat er enkele goede foto's geplaatst kunnen worden, bij voorkeur van voor en na de restauratie en enkele details. (neem a.u.b. eerste even contact op met de webmaster)

Een eenvoudige service-doc. van de KY 146 is hier als PDF-file te downloaden.

VDH