Van der Heem N.V.

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

 Restauratieverslag

ERRES RA 625Hieronder treft u het zevende restauratieverslag aan van een ERRES Radio op deze site. 

Hopelijk zullen er nog vele volgen. Voor meer info zie onderaan de pagina.

ERRES RA 625 nr. 2784

door Steef van Vugt

Enige tijd geleden heb ik een zwaar vervuilde Erres RA625 via marktplaats gekocht. Het toestel was al jaren niet gebruikt en de verkoper wist niet of hij nog werkte. "Ik durf hem niet te proberen vanwege de oude elektronica" was het verhaal van de verkoper.


Hier de radio zoals ik hem heb gekocht, vuil en onder de nicotine aanslag. De afstemknop mist een dop en links onder is een sierstripje verdwenen. Rechts onder had ik al een klein stukje schoon gemaakt.
Eerst de achterwand maar eens verwijdert om te zien hoe het er van binnen bij staat.

Een grote berg stof, de printplaat is bijna niet meer te zien en de buizen hebben een grijs hoedje van stof gekregen.
Nu maar eens met de stofzuiger aan de gang dus. Na de stofzuigbeurt ziet het er al een stuk beter uit. Om beschadiging te voorkomen heb ik eerst een deel van de buizen verwijdert.

De printplaat is weer te zien en op het eerste oog zit alles nog op zijn plek. Het ziet er niet naar uit dat er al eens iets aan de radio gedaan is.De weerstanden en condensators zijn zo tenminste weer zichtbaar. Alles lijkt ook nog origineel te zijn. Voorzichtig de buizen schoon gemaakt en teruggeplaatst vervolgens de achterwand er weer op gezet.


Omdat ik toch wel zeer benieuwd was of er nog leven in de radio zat heb ik de radio in serie met een 75watt lamp aan het stopcontact gehangen. Even ging de lamp fel branden en al snel zwakte hij af, dat zag er goed uit dus. Ook ging een deel van de verlichting achter de zenderschaal branden.
Hier staat hij voor het eerst weer een beetje onder stroom. De draaiknoppen liggen inmiddels in een sopje te weken. Op de achtergrond zijn de voerbakjes van mijn katten te zien. Dat is ook de reden dat ik de achterwand er weer op heb gezet, een kat in de radio leek me geen goed idee.

Nadat de boel een paar uur zo had gestaan heb ik de lamp er tussenuit gehaald. En warempel ik heb geluid! Ongelooflijk na 54jaar werkt hij nog.

Helemaal kloppen doet het niet, ik heb radio10 op 94MHz en die zit hier normaal op 87.7, 103.6 of 104 MHz.
De draaiknoppen voor de helft al schoon, wat een verschil. Een dop ontbreekt. Op het forum voor oude radio's heb ik inmiddels een oproep geplaatst voor de dop en het ontbrekende sierstripje. Als snel meldde zich iemand die tegen verzendkosten de dop voor me had. Leo nog bedankt daarvoor.

Vervolgens heb ik de kast leeggehaald om hem goed schoon te maken en de boel verder van stof en nicotine aanslag te ontdoen.Van vuil naar schoon. Lekker opgeknapt!


Het speakerdoek heb ik na een aantal eerdere schoonmaak pogingen uiteindelijk maar losgehaald van de speakerplank. In de wasbak ingespoten met een goedje tegen schimmel en vochtplekken.

Daarna meerdere keren goed uitgespoelt en tussen keukenpapier zoveel mogelijk droog gemaakt.

Het doek was op geen enkele andere manier schoon te krijgen. De speakerplank heb ik met houtlijm ingesmeerd en het nog vochtige doek teruggeplaatst. Dat was eerst even schrikken, want het doek was iets gekrompen. Met een beetje uitrekken en langs de rand een paar nietjes lukte het uiteindelijk het doek weer netjes op zijn plaats te krijgen.

Hier is het verschil in kleur nog goed te zien. Een groot deel van de vlekken werd veroorzaakt door in het doek getrokken Bison kit, die vervolgens verkleurd was. Het ronde vlekje op het doek is de plaats waar het Erres logo heeft gezeten.


De zenderschaal is inmiddels ook schoon. En het ontbrekende sierstripje is terecht. Omdat mijn vrouw een oorbel verloren had die nergens in huis meer te vinden was, heb ik na overal zoeken als laatste de stofzuiger leeggehaald. Geen oorbel maar wel het ontbrekende sierstripje!

Kennelijk heeft het stripje ergens in de kast gelegen en heb ik het dus ongemerkt opgezogen.

De ontbrekende dop is ook per post aangekomen. De nieuwe dop was aan de vookant glanzend en de ander had een geslepen effect. Ik heb de knop met de dop er op in de boormachine gezet en hem laten draaien.

Vervolgens de voorkant langs een stukje schuurpapier gehaald om hem hetzelfde effect te geven als de andere knop.

Het chassis heb ik verder van vuil ontdaan en de schakelaars schoon gemaakt. De schaalverlichting is gerepareerd en een en ander is van een drupje olie voorzien.


Voor nu heb ik de radio weer even in elkaar gezet omdat het me momenteel aan tijd en spullen ontbreekt om hem elektrisch verder te restaureren. Optisch is hij klaar en heeft weer zijn oude uitstraling terug.


*

*


Steef van Vugt.


 

Als uw vingers beginnen te jeuken om ook een verslag te schrijven van een ERRES radio die u zelf hebt gerestaureerd, en u beschikt niet over een eigen website om dit op te plaatsen, dan wordt u bij deze vriendelijk uitgenodigd door de webmaster van deze site om contact met hem op te nemen; webmaster@vanderheem.info

Wel is het noodzakelijk dat er enkele goede foto's geplaatst kunnen worden, bij voorkeur van voor en na de restauratie en enkele details.

De service-doc. van de RA625 is hier als PDF-file te downloaden.

VDH