Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

  Stofzuigers      

De stofzuiger, of op zijn Engels 'Vacuum Cleaner', is in 1901 ontworpen door de Engelse ingenieur Hubert Cecil Booth (1871-1955). Zijn eerste stofzuigers waren op een door paarden getrokken wagen gemonteerd. De slang van deze machine werd de huizen ingebracht om ze van vuil en stof te ontdoen. Het hanteerbare model van de stofzuiger dateert van 1905. 

Tot Booths eerste klanten behoorden Koningin Alexandra van Engeland en sultan Abdoel Hamid van Turkije. De laatste bestelde een stofzuiger met benzinemotor, omdat hij van mening was, dat elektriciteit een uitvinding van de duivel was. Dat de stofzuigers in de periode 1901-1935 aanzienlijk kleiner zijn geworden, mag bekend zijn.

Het eerste type de SZ 1 was een ketelmodel, gevolgd door de kleinere SZ 2, eveneens een ketelmodel. In 1936 werd de SZ 3 aan het publiek gepresenteerd. Het was een sledemodel in in torpedo vorm. Een gestroomlijnde vorm die in de dertiger jaren erg in zwang kwam. Zie de auto modellen uit die tijd. Ook dit model was ontworpen door Otto van Tussenbroek, die grotendeels sinds 1929 de vormgeving verzorgde bij Van der Heem. In 1936 kwam ook de steelstofzuiger SZ 4 op de markt. Alle modellen waren in blauw met zwart uitgevoerd. Waarbij het blauw overheerste, het werd dan ook in advertenties de 'Blue range' genoemd.

Op de Jaarbeurs van 1954 presenteerde R.S. Stokvis zijn nieuwe Erres modellen met een papieren stofzak. Deze zak bood een oplossing voor het stoffige karweitje van het legen van de stofzak. In de reclame werd hygiŰne het hoofdthema. Met een Erres stofzuiger beschermde de moeder haar kind tegen onzichtbare maar gevaarlijke ziektekiemen, was de boodschap.

Na een groot aantal andere typen, niet allen even succesvol, werd in 1957 de SZ 52 gepresenteerd. Ook bekend onder de naam Jumbo. Deze stofzuiger was zeer succesvol en kan ook worden beschouwd als de voorganger van het Philips 'Tonmodel'. Bij de SZ52 werd de nieuwe kleurencombinatie rood-grijs toegepast.

Begin zestiger jaren werd de opvolger van de SZ 52 ge´ntroduceerd, namelijk de SZ 54, zie afbeelding hierboven. Hier werd weer een nieuwe kleurencombinatie toegepast. Ook werd het model aanzienlijk onder handen genomen door de bekende industrieel ontwerper Joop Istha.

.

Inpakken van SZ 165 stofzuigers in 1951.

Zie ook in de serie "uit de VDH-keuken" de afdeling stofzuigermontage.

Stofzuigers hebben watervrees

VDH