Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

Elektrische 

Huishoudelijke 

Toestellen

Van der Heem heeft in de loop der jaren ook een groot assortiment elektrische huishoudelijke toestellen geproduceerd. Het is allemaal begonnen met stofzuigers. 

Het eerste type de SZ 1 was een ketelmodel, gevolgd door de kleinere SZ 2, eveneens een ketelmodel. In 1936 werd de SZ 3 aan het publiek gepresenteerd. Het was een sledemodel in in torpedo vorm. Een gestroomlijnde vorm die in de dertiger jaren erg in zwang kwam. Zie de auto modellen uit die tijd. Ook dit model was ontworpen door Otto van Tussenbroek, die grotendeels sinds 1929 de vormgeving verzorgde bij Van der Heem. In 1936 kwam ook de steelstofzuiger SZ 4 op de markt. Alle modellen waren in blauw met zwart uitgevoerd.

De in 1939 uitgebrachte combinatie stofzuiger-vloerwrijver SZ 6 werd geen succes. Enerzijds door de hoge prijs van f 275,-, anderzijds omdat dit apparaat voornamelijk voor de export was bedoeld. Toen in 1940 de oorlog uitbrak, viel de export weg. Uiteindelijk zijn er maar 250 apparaten geproduceerd.

Tijdens de 2e wereldoorlog heeft Van der Heem ook nog 20.000 noodkacheltjes geproduceerd, de Majokacheltjes. Tijdens de oorlog werd ook een vloerwrijver, de SZ 23 ontwikkeld, die kort na de oorlog in productie kwam.

Na een groot aantal andere typen, niet allen even succesvol, werd in 1957 de SZ 52 gepresenteerd. Ook bekend onder de naam Jumbo. Deze stofzuiger was zeer succesvol en kan ook worden beschouwd als de voorganger van het Philips 'Tonmodel'. Bij de SZ52 werd de nieuwe kleurencombinatie rood-grijs toegepast.

In 1946 kwam de in Utrecht gevestigde LEKO Apparatenfabriek in handen van Van der Heem. Uiteindelijk werd de fabricage van motoren, stofzuigers, vloerwrijvers en ventilatoren daar ondergebracht. Later ook de productie van elektrische dekens.  

Alle elektrische huishoudelijke toestellen werden onder de merknaam ERRES verkocht door de Handelmaatschappij R.S. Stokvis en Zonen te Rotterdam.

Voor een overzicht zie; ERRES producten

Zie hier een artikel in het VDH-tje van 11 oktober 1952 over de KEMA i.v.m. KEMAkeur en KEMA gekeurd.

 

VDH