Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

  ERRES  KY 504

     Radio ontvangtoestel       

1950

Ontvangtoestel voor wisselstroom.

Na een betrekkelijk rustige periode in 1949 waarin alleen de fraaie, voor 1948 geplande, KY488 op de markt kwam. Werd door Van der Heem in de loop van 1950 een zestal nieuwe toestellen geproduceerd. De KY 505, KY 506, KY 507 en KY 508 zijn in het voorjaar van 1950 ge´ntroduceerd op de Jaarbeurs te Utrecht. De KY 504 kwam in augustus van dat jaar en het toptoestel KY 509 in september 1950.

Algemene Gegevens
Golfbereiken: Korte golf: 15 - 55 m.                                      
Middengolf: 174 - 575 m.
Lange golf: 970 - 2030 m.
Buizen: ECH42 mengbuis-oscillator
EF41 m.f. versterker
EBC41 detector - l.f. versterker
EL41 eindbuis
AZ41 gelijkrichtbuis
Kringen: Afgestemde h.f.: 1
Afgestemde m.f.: 2+2
Middenfrequentie: 452 kHz
Gevoeligheid: < 30 ÁV
Uitgangsvermogen: 2,8 Watt bij 10% vervorming, gem. bij 400 Hz
Netspanningen: omschakelbaar: 110, 125, 150, 200, 220 en 250 Volt
Afmetingen: Breedte 380 mm
Hoogte 247 mm
Diepte 195 mm
Gewicht: ca. 7,5 kg
Prijs: f 198,-

Een opmerkelijk feit is wel dat de hele serie toestellen die in 1950 uitkomt, voorzien ik van eigen fabrikaat luidsprekers. Voorheen werd bijna uitsluitend van Philips luidsprekers gebruik gemaakt.

In het VDH-tje van 12 augustus 1950 stond de volgende beschrijving; 

ERRES  KY 504

Als men zo'n KY 504 hoort is men zeker niet teleurgesteld want het geluid, dat dit 38 cm lange toestelletje produceert is heel verdienstelijk. Natuurlijk is er verschil met de grotere broers. Als men naast elkaar hoort een KY 504 en een KY 509 zegt iedereen: geef mij die grote maar. Tenminste dat zal gezegd worden door degene die er de duiten voor heeft, want het is nu eenmaal zo, dat een KY 509 een kleine 500 gulden kost tegenover 198 gulden voor de KY 504.

Waarin schuilt nu dat verschil. Wijkt de prestatie van een duur (groot) toestel werkelijk zo aanzienlijk af van die van een goedkoop (klein) toestel? Alweer een vraag die met "ja" alleen niet voldoende beantwoord is. Het is er mee als met auto's. Een Chrysler is drie maal zo duur als de Volkswagen. Rijden doen ze allebei, en een Volkswagen rijdt heus niet zo slecht, maar als men er in zit is het verschil met de dure Chrysler toch wel heel goed te merken.

Een soortgelijk voorbeeld: Fototoestellen. Men kan fotograferen met een box van enkele tientjes of met een Leica van ver over de 1000 gulden. Zo is het ongeveer ook met radio's. De KY 504 is ontegenzeggelijk een goed toestel, waar dezelfde kwaliteits eisen aan worden gesteld als aan onze andere typen. Het geeft een zeer behoorlijke ontvangst, maar men kan er geen mogelijkheden van verwachten die slechts in duurdere modellen kunnen worden verwezenlijkt.

Wat het uiterlijk betreft, wij voor ons vinden dit zeer geslaagd. Het doet ons met zijn scherpe randen en lichtgeschuurde kolommen denken aan de KY 506. Door zijn rustige uiterlijk zal het in vrijwel elk milieu passen. De knoppen zijn ivoorkleurig en bevinden zich aan de zijkanten (links timbre-regelaar, rechts golflengteschakelaar) en aan de voorkant (links volumeregelaar, rechts afstemknop).

Technische gegevens zie boven. Overige gegevens; gepolitoerde notenhouten kast, continue toonregeling, aansluiting voor pick-up, aansluiting voor extra luidspreker, robuuste tweevoudige draaicondensator, golfschakelaar met dubbele veercontacten, 17 cm VDH eigen fabrikaat luidspreker en middenfrequent zeefkring.

Deze technische opsomming zal waarschijnlijk niet veel indruk maken op onze niettechnische lezers. Welnu dan, laat U zo'n KY 504 dan eens voorspelen.

U zult verbaasd zijn over het geluid. Dit laatste mag men niet misverstaan. Vanzelfsprekend is het niet mogelijk uit zo'n klein toestel een geluid te halen dat kwalitatief gelijk staat aan een groter toestel. Men weet dat de geluidskwaliteit mede afhankelijk is van de luidspreker en de vorm en inhoud van de kast. Maar wel is bereikt, dat dankzij de houten kast en dank zij de uitstekende speaker een zeer belangrijke kwaliteit kan worden geboden voor matige prijs.

Vandaar onze conclusie: een lief toestelletje om te zien en ook om te horen.

 

De webmaster weet helaas niet meer de herkomst van bovenstaande 2 foto's. Herkent u hierin uw eigen toestel, en/of bent u de fotograaf, laat het dan even weten aan de webmaster. (zie links)

Service-doc. incl. schema van de KY 504 hier te downloaden als PDF-file.

VDH