Van der Heem N.V. 

en aanverwante bedrijven - Den Haag, Utrecht en Sneek

 

Home

Historie

ERRES producten

Professionele apparatuur

Solex

ENAF, Indoheem, etc.

Diverse info

Foto's

Logo's

Links

Oproepen en berichten

Sitemap

Verantwoording

  H & B

     Radio-centrales 

1938

Behalve radio's en stofzuigers, fabriceerde Van der Heem in de dertiger jaren ook professionele ontvangapparaten en versterkers voor Radio-centrales, zie foto hieronder.

In die tijd was de officiŽle naam van het bedrijf: 

N.V. Radiofabriek en Ingenieursbureau v/h  Van der Heem & Bloemsma

in 1939 zal deze naam veranderen in Van der Heem N.V.

Onderstaande foto's en gegevens komen uit een folder van omstreeks 1938.

*

De H & B ontvangapparaten worden speciaal voor het gebruik in radiodistributie-centralen ontworpen. De ontvanger HB63 is een superheterodyne apparaat met de lampen EK2 - EF9 - C/EM2 - EBC3 - EL3 en 1823.

Het apparaat bezit o.a. 4 golfbereiken, n.l. 16-50 m, 80-200 m, 200-550 m en 800-2000 m - stille afstemming waardoor bij het uitvallen van een zender geen hinderlijke storingen optreden. Kathodestraal-indicator - uitschakelbare eindtrap - uitgangstransformator met diverse aanpassingen. Uitvoering in metalen bak met beschermkap.

*

De H & B versterkers zijn alle van het A-B type. Door toepassing van negatieve terugkoppeling wordt verkregen, dat het vervormings-percentage zo laag mogelijk wordt gehouden, terwijl bovendien de uitgangsspanning bij belastingvariaties nagenoeg constant wordt gehouden.

Alle versterkers zijn uitgerust met een gecombineerde toonregeling voor het meer of minder versterken van hoge en lage frequenties.

De versterkers zijn voorzien van een ingangsschakelaar en aansluitmogelijkheid voor radio, gramophoon, microfoon en lijn. De versterkers zijn leverbaar met een nuttig vermogen van 15 - 25 - 50 - 80 - 120 - 180 en 300 Watt. 

Het uiterlijk en de grootte (breedte) van alle versterkers worden steeds gelijk gehouden. Voor grotere versterkers (vanaf 80 Watt) worden twee eenheden gebruikt.

De afbeelding hiernaast geeft de voorzijde weer van een versterker met de bedieningsorganen en meters. 

De versterkers worden in chassis gemonteerd en in bakken met beschermkappen geplaatst.

Afmetingen van de frontplaat: hoog 260 mm, breed 510 mm. Naar keus kunnen de versterkers in zwarte of grijze kleur geleverd worden. 

Meer info over de diverse versterkers; HB 324, HB 344, HB 363, HB 371, HB 382, HB 393 en HB 402 binnenkort.
H & B belast zich met het uitwerken van gehele installaties en schakelborden. Diverse meetinstrumenten zoals kilo-ohmmeter, belastingmeter en niveaumeter (de laatste ook afzonderlijk leverbaar) worden hierin verwerkt.

In een uitgebreid schakelbord worden de volgende schakelmogelijkheden aangebracht:

a. het afluisteren van de inkomende programma''s via een afluisterversterker. Behalve een controle op de binnenkomende programma''s van P.T.T.-lijnen of ontvangers, heeft men hierdoor het voordeel een ontvanger af te kunnen stemmen, zonder dat deze aangesloten is op de energie-versterkers;

b. elke versterker is aan te sluiten op elk der inkomende programma's;

c. elke versterker afzonderlijk of alle tegelijk zijn aan te sluiten op een microfoon, eventueel microfoon-versterker;

d. elke versterker is aan te sluiten op elk uitgaand programma, terwijl de reserve-versterker direct in plaats van een der hoofdversterkers te schakelen is; 

e. met groepschakelaars en kilo-ohmmeter zijn de weerstands-metingen, zonder onderbreking der uitgezonden muziek, uitvoerbaar;

f. de mogelijkheid van het voeden van enkele groepen over de reserve is aanwezig;

g. de beveiliging heeft plaats met edelgasveiligheden en smeltzekeringen;

h. in het sterkstroomvoedings-gedeelte worden met kortsluitschakelaars overbrugde schakelklokken ingebouwd;

i. ter controle wordt altijd aangebracht een programma-schakelaar met aansluiting voor een luidspreker. Desgewenst kan een niveaumeter voor het controleren van de uitgaande spanning aangebracht worden.

Onderstaande foto's geven een afbeelding van de voorzijde en achterzijde van een door ons uitgevoerd schakelbord, waarin het boven omschrevene verwerkt is.

Bij de montage van de schakelborden wordt uitgegaan van een overzichtelijke logische opstelling, die ook de bediening ten goede komt.

Bij het ontwerpen van installaties wordt rekening gehouden met de speciale wensen van onze cliŽnten.

Montagezaal

Alle spoelen en transformatoren, die in de H & B ontvangapparaten en versterkers worden gebruikt, worden in onze wikkelafdeling met zeer moderne machines vervaardigd. Er wordt op alle onderdelen strenge controle uitgeoefend.

 Andere info over Radio-centrales: omroep- en alarminstallaties, ontvangapparaten (door ing. J. Roorda)

Nog meer info: Radiocentrales 1 (principe), Radiocentrales 2 (versterkers), Radiocentrales 3 (verschillende systemen), Radiocentrales 4 (Radiocentrales en omroepsystemen)

VDH